Ervaringen van de Provincie Zuid-Holland

geplaatst op 12 november 2018

Ingang provinciehuis ZH

Begin 2016 besloot de Provincie Zuid-Holland tot de aanschaf van drie versies op maat van het kaartspel Dilemmax. Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder en hebben ca. driehonderd medewerkers van de provincie een van de versies met collega’s gespeeld. Ik was benieuwd naar de ervaringen van PZH en reisde naar Den Haag om daarover geïnformeerd te worden door Rob van Essen en Carola Teepen, beide werkzaam voor de afdeling HRM.

Na een korte introductie kwam ik te weten dat het spel door alle nieuwe medewerkers wordt gespeeld tijdens de introductiedag. Dat gebeurt nadat de Commissaris, de Secretaris, de Griffier en de OR het reilen en zeilen van de provincie hebben toegelicht. Deze introductiedag werd het afgelopen jaar vijf keer georganiseerd.  Ik hoor dat de afdelingen, door mond tot mondreclame, de spellen steeds makkelijker weten te vinden. Ook gebeurt het regelmatig dat nieuwe medewerkers, als zij zijn ingewerkt, het initiatief nemen om Dilemmax nog eens in hun nieuwe team te spelen.

Er is een pool van ca. vijftien medewerkers die de spelsessies begeleid, wordt mij verteld. Opmerkelijk is dat zij het spel op verschillende manieren spelen. Met of zonder protestkaarten, aanleggen precies volgens de regels, of in de geest van het spel; het komt allemaal voor. Het lukt niet altijd om het spel helemaal uit te spelen, daarvoor is de tijd van een uur te beperkt. Het gaat ook niet om winnen of verliezen, aldus Carola en Rob. Het gaat erom in dialoog een balans te vinden in het team. Het gaat om een  gemeenschappelijke omgang met dilemma’s op het werk.

Deelnemers zijn enthousiast over de spelvorm. Zij waren zich er vaak niet van bewust dat er zoveel verschillende standpunten mogelijk zijn bij de aangedragen kwesties. En ook niet dat er zoveel verschillende kwesties kunnen spelen. Het spel is laagdrempelig en uiterst geschikt om de vernieuwde Integriteitsregeling die de provincie heeft opgesteld, onder de aandacht te brengen. Natuurlijk is er ook kritiek. Niet alle dilemma’s in het spel zijn voor iedereen interessant, kom ik te weten. Een inkoper heeft nu eenmaal andere zaken aan het hoofd dan een beleidsmedewerker en een medewerker grondzaken andere dan iemand van de beveiliging. Daar kan ik mee leven. Vrolijk geworden van de positieve en plezierige reflectie ga ik een uurtje later terug naar Amsterdam.